Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013


Νέες έρευνες διαψεύδουν προηγούμενες μελέτες καταδεικνύοντας πως η ατμοσφαιρική ορατότητα σε όλο τον κόσμο μειώνεται συνεχώς.

Οι ουρανοί ολοένα και σκοτεινιάζουν με αποτέλεσμα τη μείωση της ορατότητας, αποκαλύπτουν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ορατότητας από χιλιάδες σημεία σε όλο τον κόσμο. 
Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να διαψεύσει παλαιότερες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν το «παγκόσμιο σκοτείνιασμα» έχουν πια περιοριστεί. 
Πιο έντονο το φαινόμενο στην Ασία, ενώ η ορατότητα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Μείωση ορατότητας

Το 2005, υπενθυμίζει το Nature.com, δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Science κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο του «παγκόσμιου σκοτεινιάσματος» (global dimming), το οποίο άρχισε τη δεκαετία του 1950, άρχισε να αντιστρέφεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 
Το ευοίωνο αυτό συμπέρασμα δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται. 
Αερολύματα όπως η αιθάλη, η σκόνη και το διοξείδιο του θείου συνεχίζουν να μειώνουν την ορατότητα και να σκοτεινιάζουν τους ουρανούς σε όλο τον κόσμο. 
Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Καϊκούν Ουάνγκ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στο Κόλετζ Παρκ, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μετρήσεις της ορατότητας -ένα καλό έμμεσο μέτρο της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων- οι οποίες προήλθαν από 3.250 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο και καλύπτουν το διάστημα 1973-2007. 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρόσφατα στοιχεία από δορυφόρους για να επιβεβαιώσουν πως οι μετρήσεις ορατότητας από τους μετεωρολογικούς σταθμούς συνιστούν μια καλή ένδειξη της συγκέντρωσης αερολυμάτων στον αέρα.

Στο σκοτάδι η Ασία

«Τα αερολύματα αυξάνονται πάνω από μεγάλο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ασία», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Ντίκινσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα δημοσίευση στο περιοδικό Science. 
Τη χειρότερη ρύπανση την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει η Ασία, όπου ο ουρανός της Κίνας και της Ινδίας έχει καλυφθεί από ένα καφετί νέφος, το οποίο φαίνεται εμφανώς να ξεχωρίζει στις φωτογραφίες των δορυφόρων από τη λευκή λωρίδα των Ιμαλαΐων. «Στη Νότια Αμερική και την Αφρική -σημειώνει η επιστημονική ομάδα- το μούχρωμα στον ουρανό άρχισε να αυξάνεται από το 1985, ενώ στη Σιβηρία παρέμεινε σταθερό καθΆ όλη τη διάρκεια της παρατήρησης». 
Η μόνη περιοχή του πλανήτη όπου η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει τα τελευταία 30 χρόνια είναι η Ευρώπη, αναφέρουν οι ερευνητές. 
Η βελτίωση αποδίδεται στον κανονισμό της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα αλλά και στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις πρώην κομουνιστικές χώρες από τη δεκαετία του 1990.

Κλιματικές επιπτώσειςΤην ίδια ώρα, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι το «παγκόσμιο σκοτείνιασμα» συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. 
Παραμένει όμως άγνωστο αν τα αιωρούμενα σωματίδια επιταχύνουν ή αντίθετα θα επιβραδύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας. 
Ορισμένα σωματίδια, όπως η σκόνη, ευνοούν το σχηματισμό νεφών τα οποία ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα και δροσίζουν έτσι τον πλανήτη. 
Ανακλαστικές ιδιότητες έχουν και άλλοι αέριοι ρύποι, όπως το διοξείδιο του θείου. 
Ωστόσο, άλλα αερολύματα, όπως η αιθάλη, έχουν την αντίθετη επίδραση καθώς απορροφούν τη θερμική ακτινοβολία αντί να την ανακλούν.


Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι περισσότερο από το 50% των ρυπογόνων σωματιδίων προέρχεται από την καύση του ξύλου και των γεωργικών υπολειμμάτων. 
Στο μεταξύ, ο δρ Καϊκούν Ουάνγκ, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι οι ελλιπείς γνώσεις για τη σχέση του παγκόσμιου σκοτεινιάσματος και της παγκόσμιας θέρμανσης ήταν ο λόγος που οι προηγούμενες μελέτες οδηγήθηκαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας