Τρίτη 30 Ιουλίου 2013


Μαργαρώδη Σύννεφα πάνω από τη Γη του Πυρός:

Στις 24 Ιουλίου, περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, στο Gerardo Connon του Ρίο Γκράντε στο Tierra del Fuego της Αργεντινής, είχαμε μία σπάνια επίδειξη απόμαργαρώδη σύννεφα. Η πολύχρωμη εμφάνιση τους ήταν τόσο φωτεινή όσο τα φώτα του δρόμου της πόλης.

Τα «Μαργαρώδη νέφη» είναι επίσης γνωστά και ως σύννεφα Nacreous . Είναι σπάνια και οι αναφορές συνήθως προέρχονται από υψηλής βόρειες περιοχές του πλανήτη μας. Αυτή η οπτασία πάνω από το Tierra del Fuego ήταν ασυνήθιστη πράγματι.

Αυτά τα πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα δημιουργούνται σε ύψος 25 χιλιομέτρων, πιο ψηλά από οποιοδήποτε άλλο είδος σύννεφων. Εμφανίζονται μόνο στις πολικές περιοχές όπου η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας πέφτει κάτω από τους-73 C.

Αποτελούν επίσης σημείο χημικών αντιδράσεων που διασπούν το όζον στην ανώτερη ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

Λόγω του μεγάλου υψομέτρου τους και της καμπυλότητας της επιφάνειας της Γης, αυτά τα σύννεφα λαμβάνουν φως του ήλιου από κάτω από τον ορίζοντα και το αντανακλούν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να λάμπουν δυνατά ακόμα και πριν από την αυγή ή μετά το σούρουπο.

Σκανδιναβία, Ισλανδία και βόρειος Καναδάς είναι τα αγαπημένα μέρη τους για να τα δούμε.



ΒΙΝΤΕΟ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας