Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013


Πάνω από 550 νεκροί, χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται και 60.000 άτομα παραμένουν παγιδευμένα
Περισσότερα από 550 άτομα σκοτώθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν μουσώνες στο κρατίδιο Ουταχαράντ, στη βόρειο Ινδία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Βιτζάι Μπαχουγκούνα, 556 πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στη λάσπη και ο στρατός προσπαθεί να τα απεγκλωβίσει.
Χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, ενώ πάνω από 60.000 άτομα, κυρίως προσκυνητές, παραμένουν παγιδευμένοι σε ορεινές περιοχές του κρατιδίου, κυρίως σε δύο πόλεις που θεωρούνται ιερές, την Μπαντρινάτ και την Κενταρνάτ.
«Διεξάγουμε σωστικές επιχειρήσεις σαν να βρισκόμασταν σε πόλεμο. Σαράντα πέντε ελικόπτερα χτενίζουν περιοχές για να βρουν ανθρώπους και ρίχνουν προμήθειες σε τρόφιμα καθώς οι οδικές συνδέσεις έχουν καταστραφεί» δήλωσε ο Τζασπάλ Άργια, υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών στο κρατίδιο Ουταραχάντ.
Εικόνες που μετέδωσαν ινδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν αποκλεισμένους ανθρώπους να κατεβαίνουν λόφους, με τη βοήθεια στρατιωτών.
Ο Ιούνιος σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των ταξιδιών των προσκυνητών και τουριστών στην Ουταραχάντ, όπου βρίσκονται πολυάριθμοι ινδουιστικοί ναοί.
Όμως φέτος οι μουσώνες ήλθαν πριν από την περίοδο που αναμενόταν.
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου, Βιτζάι Μπαχουγκούνα, περιέγραψε τις πλημμύρες ως ένα «τσουνάμι των Ιμαλαΐων».

Το πρωί της Παρασκευής εξοργισμένοι συγγενείς απέκλεισαν δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ντιχραντούν, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη βοήθειας κι ενημέρωσης από τις αρχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας