Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013


Σταύρος Κεσεδάκης.

Οπως ανάφερα και χθές σε ανάρτηση μου την Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται σημαντικό και ισχυρότατο ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων στης νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Μαλιστα στον παρακάτω χαρτη που θα δείτε δείχνει τα πιθανά cape για τις ημέρες εκεινες.
Απο χθές κυριολεκτικά παιρνω αμέτρητα μηνύματα ώστε να εξηγήσω τι ειναι το cape conective available potential energy.
Το cape conective available potential energy λοιπόν είναι η δυναμική ενέργεια που εχει ενα μόριο όταν ανυψώνετε πρός το επίπεδο της ελεύθερης μεταφοράς θερμότητας και ετσι καταλήγει να είναι θερμότερο απο το περιβάλον γύρω του.
Το ενεργειακό αυτό δυναμικό μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια με ανοδική κίνηση.Τα υψηλά cape περιλαμβάνουν ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και ενίοτε ανεμοστρόβιλους.
Συντελεστές cape είναι η απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία απο τα χαμηλά έως τα μεσαία στρώματα σε ενα ζεστό και υγρό στρώμα.
Οσο πιο κρύα είναι αυτά τα μεσαία επίπεδα σε σχέση με το μόριο αυτό και οσο υψηλότερα φτάσει το μόριο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαταραχή.π.χ. τιμές απο 700 -1000 ειναι αρκετές για χαλάζι ενω τιμές απο 1500 και πάνω δίνουν ανεμοστρόβιλο.
Στο χάρτη λοιπόν φαίνονται ξεκάθαρα οι τιμές αυτές να βρίσκοντε πάνω απο 2000 και με σαφή ανοδική τάση.


Εγώ προσωπικά και απο την εμπειρία μου στην πεδιάδα των ανεμοστρόβιλων θα έλεγα πως θα κινηθεί σε τιμές μπορεί και πάνω απο 3000 cape τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας κυρίως (πάντα σε ώρα ΗΠΑ).
Δηλαδή βράδυ πρός μεσάνυχτα για εμάς.
Θα παρακολουθήσουμε σε live streaming το φαινόμενο όπως κάνουμε πάντα και θα σας ενημερώνω και εγώ άλλα και ο Γιάννης ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του μπλόγκ Κυκλώνας Ρόδου για της εξελίξεις.

Οσοι ενδιαφέρονται για θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στο facebook του Σταύρου η στο facebook του Γιάννη.

Επιμέλεια : Γιάννης Μανωλάς

ΠΗΓΗ : Κyklonasrodou

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας