Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013


Μελλοντικές έρευνες θα δείξουν αν η τρίτη εφήμερη ζώνη είναι ένα συχνό ή ένα σπάνιο φαινόμενο.Μελλοντικές έρευνες θα δείξουν αν η τρίτη εφήμερη ζώνη είναι ένα συχνό ή ένα σπάνιο φαινόμενο.

© NASA

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα ζώνη ακτινοβολίας περιέβαλε τη Γη, πέρυσι για περίπου έναν μήνα, και εξαφανίστηκε απότομα, λόγω μιας έξαρσης της έντασης του ηλιακού ανέμου, πριν από μια έκρηξη στεμματικής μάζας του Ήλιου.
Η ανακάλυψη έγινε από τους δίδυμους δορυφόρους της «Αποστολής Βαν Άλεν» της NASA, που μελετούν τις δύο ομόκεντρες ζώνες ακτινοβολίας (ανακαλύφθηκαν το 1958 από τον αστροφυσικό Τζέιμς βαν Άλεν), οι οποίες συγκρατούνται από τα μαγνητικά πεδία της Γης, παγιδεύοντας φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας και κύματα πλάσματος.
Η εσωτερική ζώνη, η οποία αποτελείται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια, βρίσκεται σε ύψος από 1.000 έως 10.000 χιλιόμετρα και παραμένει σταθερή εδώ και δεκαετίες. Η εξωτερική ζώνη, η οποία αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια, βρίσκεται σε ύψος από 10.000 έως 60.000 χιλιόμετρα και εμφανίζει διαρκείς μεταβολές σε επίπεδο ημερών και ωρών. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, συμβαίνει υπό την επίδραση του ρεύματος ακτινοβολίας που εκπέμπει ο Ήλιος, αν και κανείς επιστήμονας δεν είναι ακόμα βέβαιος τι προκαλεί αυτές τις περιοδικές απότομες μεταβολές στην ενεργειακή ένταση και έκταση των ζωνών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Μπέικερ του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Διαστήματος του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Nature και το New Scientist, ανακοίνωσαν ότι οι δορυφόροι εντόπισαν μέσα στην εξωτερική ζώνη Βαν Άλεν, σε ύψος 19.100 έως 22.300 χιλιομέτρων, μια τρίτη στενή ζώνη ακτινοβολίας, που δημιουργήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012.
Παραμένει ασαφές ακόμα πώς και γιατί η νέα παροδική ζώνη δημιουργήθηκε. Μια εκδοχή είναι ότι αυτό συνέβη, επειδή ο ηλιακός άνεμος προκάλεσε πρόσκαιρη διάσπαση της εξωτερικής ζώνης Βαν Άλεν.

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας