Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013


Δύο άντρες τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός Δράκου του Κομόντο σε προστατευόμενο πάρκο στην Ινδονησία.Η σαύρα μήκους δύο μέτρων, επιτέθηκε σε έναν φύλακα του πάρκου που βρισκόταν στο γραφείο του και στη συνέχεια σε έναν δεύτερο που έσπευσε να βοηθήσει.
Και οι δύο φύλακες τραυματίστηκαν σοβαρά στα πόδια και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ο Δράκος του Κομόντο είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε μήκος. Οι ντόπιοι την αποκαλούν "κροκόδειλο της ξηράς".
Το σάλιο του Δράκου περιέχει τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και παράλυση.
Γενικά οι Δράκοι δεν είναι επιθετικοί κατά των ανθρώπων, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που δράκος έχει σκοτώσει και καταβροχθίσει ανθρώπους που βρέθηκαν στο φυσικό τους χώρο.
Ο Δράκος του Κομόντο δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, έτσι αυτό που κάνει είναι να φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη. Σημειώνεται ότι είναι παμφάγος.
Η σπάνια σαύρα, ζει στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μόλις 4.000 Δράκοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Η ανακάλυψη της γιγαντιαίας σαύρας έγινε το 1926
Εκείνη την χρονιά ο Ντάγκλας Μπέρντεν, ένας εύπορος Αμερικανός κυνηγός, αποφάσισε να εξακριβώσει το αν οι φήμες για την ύπαρξη ενός τρομακτικού πλάσματος στην Ινδονησία ήταν αληθινές.
Μετά από ένα ταξίδι 24.000 χιλιομέτρων έφτασε στο μικρό νησί Κομόντο της Ινδονησίας και ξεκίνησε την επιτυχημένη του έρευνα. Ο ίδιος βρήκε και παγίδευσε δύο σαύρες και τις μετέφερε στη Νέα Υόρκη.
Από την αποστολή του Μπέρντεν στο Κομόντο είναι εμπνευσμένο και το σενάριο της ταινίας "Κινγκ Κονγκ" που προβλήθηκε στις αμερικανικές αίθουσες για πρώτη φορά, το 1933. Ακόμα κι αν πρωταγωνιστής, ήταν στο σελιλόιντ, ο συμπαθής και τεράστιος γορίλας.
Πηγή: BBC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας