Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Καταστροφική σεισμική δόνηση μεγέθους 8,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:12 τοπική ώρα (03:12 ώρα Ελλάδος) στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Ωκεανού.Η περιοχή που έγινε ο σεισμός ονομάζεται "νησιά Σάντα Κρουζ" και ανήκει στο αρχιπέλαγος των Νησιών του Σολομώντα.
Ο σεισμός έγινε κοντά σε κατοικημένες περιοχές ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 15 χλμ.
Είχε προηγηθεί σεισμός 6,1 Ρίχτερ στις 11:07 τοπική ώρα, ενώ 15 λεπτά μετά τον καταστροφικό σεισμό ακολούθησε δόνηση 6,3 Ρίχτερ.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο κίνδυνος δημιουργίας τσουνάμι είναι ιδιαίτερα μεγάλος, και ήδη σε Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας καθώς και σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι χωριά δυτικά και νότια της κωμόπολης Λάτα έχουν καταστραφεί, ενώ η τοπική αστυνομία αναφέρει πως τρία χωριά έχουν αφανιστεί, χωρίς πάντως να αναφέρουν θύματα ή τραυματίες.
Ο Νέιθαν Μπέκερ από το Παρατηρητήριο Τσουνάμι του Ειρηνικού, προτρέπει τους κατοίκους του Βανουάτου και του Σολομώντα να πάνε σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο, ενώ και η κυβέρνηση των Νησιών Φίτζι καλεί τους κατοίκους της να κάνουν το ίδιο.
Ωστόσο το Αυστραλιανό Κέντρο Τσουνάμι, αναφέρει πως δεν υπάρχει κίνδυνος για της ακτές της Αυστραλίας.Εκδοση Προειδοποίησης για Τσουνάμι !

Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη για τις παρακάτω χώρες:

Νησιά Σολομώντα, Βανουάτου, Ναούρου, Τουβαλού
Νησιά Νέα Καληδονία, Κόσραε, Φίτζι, Κιριμπάτι, Γουόλις, Φουτούνα
Παπούα Νέα Γουινέα
Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ινδονησία
Δείτε το σημείο που έγινε ο μεγάλος σεισμός.

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=303577

Τσουνάμι 1,5 μέτρου δημιουργήθηκε 2 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.
Πηγή :  newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας