Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ρεκόρ πεντηκονταετίας έχει σημειώσει η παγωνιά στο Νοβοσιμπίρσκ τον φετινό χειμώνα. Οι κάτοικοι της Σιβηρίας μίλησαν στους ανταποκριτές της RBTH, για το πώς επιβιώνει κανείς στους -40 βαθμούς Κελσίου.







Στην πρωτεύουσα της Σιβηρίας, το Νοβοσιμπίρσκ, εδώ και δύο εβδομάδες η θερμοκρασία, δεν λέει να ανέβει πάνω από τους -30, -40 βαθμούς. Εξαιτίας του παγετού ορισμένες φορές έκλεισε το αεροδρόμιο του Νοβοσιμπίρσκ και ακυρώθηκαν οι πτήσεις εσωτερικού, έκλεισε επίσης ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων, τα ταξί δεν κυκλοφορούσαν, και το 1/3 των αστικών λεωφορείων δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους. Παρ’ όλα αυτά, το Νοβοσιμπίρσκ παραμένει αισιόδοξο και ετοιμάζεται να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Στις ακτές του ποταμού Ομπ κτίζεται μια μικρή πόλη από πάγο.

Να ντυθείς στην τρίχα!
Όταν ο υδράργυρος πέφτει στους -30,-40 βαθμούς υπό το μηδέν, φαίνεται πως είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος να ασχοληθείς με τις τάσεις της μόδας τη φετινή σεζόν. Οι καλλονές του Νοβοσιμπίρσκ, μας μίλησαν για το τι φοριέται περισσότερο με τέτοιο καιρό.
Η Μαρία, κάτοικος της Πανεπιστημιούπολης και μέλος του Ινστιτούτου Ιστορίας, λέει πως το μυστικό της είναι οι ζεστές μπότες από δέρμα και μαλλί προβάτου, παντελόνι και γιλέκο από τρίχες καμήλας. Ισχυρίζεται μάλιστα, πως, μ΄αυτά τα ρούχα ζεσταίνεται ακόμη και στους -40! Εξάλλου, όπως λέει η ίδια: «Τι πιο ωραίο από το να κάνει -40 και να φυσάει ελαφρύ αεράκι;».
Η 20χρονη βιβλιοθηκάριος Νάστια, αρχίζει το μέτρημα: «Τρία καλσόν, 4 ζευγάρια κάλτσες, παντελόνι, μπότες. Και τρεις μπλούζες. Για το δρόμο οπωσδήποτε μπουφάν με επένδυση από πούπουλο, σκούφο, κουκούλα και δύο κασκόλ, αφήνοντας πολύ λίγο ακάλυπτα τα μάτια. Στο σπίτι, σχεδόν το ίδιο σύστημα, μόνο χωρίς το μπουφάν και τις μπότες».
Να κάνεις πειράματα φυσικής
Πολλοί κάτοικοι του Νοβοσιμπίρσκ θεωρούν ότι το δριμύ ψύχος του Δεκεμβρίου αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να διαπιστώσουν τι θα συμβεί αν στους -40 χύσουν από το μπαλκόνι βραστό νερό. Ένας από αυτούς μάλιστα γύρισε ένα βίντεο το οποίο ανέβασε στη συνέχεια στο Youtube. Μέσα σε μία εβδομάδα το βίντεο είχε 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις, ενώ σόκαρε τους ξένους. Ο δημοσιογράφος της βρετανικής Daily Mail, Ντάμιεν Γκέιλ, αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στο «πώς να δημιουργήσεις ομίχλη με τον ρωσικό τρόπο».
«Το απίστευτο βίντεο δείχνει πώς ένας ρώσος δημιουργεί μια στιγμιαία ομίχλη, αδειάζοντας μια κατσαρόλα με βραστό νερό από το μπαλκόνι του», γράφει έκπληκτος ο Γκέιλ. Πραγματικά η ομίχλη που δημιουργήθηκε από το καυτό νερό της κατσαρόλας ήταν εντυπωσιακή. «Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι. Πιθανόν εκεί που βρίσκεστε δεν κάνει τόσο κρύο», προσθέτει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Να τρέξεις...
Οι ινδικοί ελέφαντες έδειξαν σε όλο τον κόσμο τι πρέπει να κάνεις αν η παγωνιά των -40 σε βρήκε στο δρόμο. Στις 13 Δεκεμβρίου κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ, πήρε φωτιά μία νταλίκα ενός περιοδεύοντος τσίρκου, η οποία μετέφερε τους συνηθισμένους στη ζέστη ελέφαντες. Προκειμένου να σώσει τους ελέφαντες, ο εκπαιδευτής τους έβγαλε από το ρυμουλκούμενο όχημα κι άρχισε να τρέχει μαζί τους στο χιονισμένο χωράφι, για να μην παγώσουν. Όταν κατέφθασε η πυροσβεστική υπηρεσία, έσβησε τη φωτιά στο όχημα και στη συνέχεια οδήγησε τους σοκαρισμένους ελέφαντες στο γκαράζ μιας τεχνικής σχολής που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Εκεί έδωσαν στους ελέφαντες να πιουν ζεστό νερό μαζί με βότκα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας