Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013


Κύριο αίτιο της μεταβολής του καιρού είναι η κάθοδος πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία - Ουκρανία , όπου θα αρχίσει να μας επηρεάζει σταδιακά από τη Κυριακή μέχρι και τη Τετάρτη, πολύ περισσότερο την ανατολική Ελλάδα με φαινόμενα, και λιγότερο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά με τσουχτερό κρύο. Χιονοπτώσεις περιμένουμε στην ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , ανατολική Βοιωτία, ανατολική Φθιώτιδα  ανατολική Μαγνησία και στις Κυκλάδες σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. στις 7 και 8 Ιανουαρίου
Αντίθετα στη δυτική Ευρώπη θα εξακολουθήσουν να υφίστανται καλές καιρικές συνθήκες λόγω των αντικυκλωνικών συνθηκών που επικρατούν και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση τους και τις επόμενες 3 με 4 ημέρες.
Αλλαγή του καιρού περιμένουμε ανήμερα των Φώτων στη χώρα μας ,και περισσότερο στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Αρχικά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις όπου πιθανότατα τις πρωινές ώρες να δώσουν κάποια ασθενή φαινόμενα βροχής , και λίγα χιόνια στα ορεινά τμήματα. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές και συγκεκριμένα στην ανατολική Θεσσαλία , την ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , την ανατολική Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα , θα αλλάξει ο καιρός κυρίως τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες , όπου αναμένουμε τοπικές βροχές στα πεδινά , και χιονόνερο ή χιόνι στα ημιορεινά τμήματα. Οι χιονοπτώσεις το βράδυ της Κυριακής θα κατέβουν σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως σε ανατολική Θεσσαλία - ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , και πιθανότατα στην ανατολική Πελοπόννησο.
Αρκετές βροχές θα έχουν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , όπου δεν αποκλείονται και λίγες καταιγίδες το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ από βορειοδυτικές διευθύνσεις , ενώ στο Αιγαίο με βόρεια-βορειοανατολική διεύθυνση πιθανότατα να φτάσουν και τα 7 μποφόρ (κεντρικό και βόρειο Αιγαίο).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις βορειοανατολικές-ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Ο καιρός θα είναι καλός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά με τσουχτερό κρύο / παγετό σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Αντιθέτως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας , της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας , των Σποράδων αλλά πιθανότατα και στις Κυκλάδες. Με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε οι χιονοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές φαίνεται οτι θα εντοπιστούν και μέσα στη πρωτεύουσα της Αθήνας , τη Χαλκίδα , ίσως και τη Θήβα με την ένταση των φαινομένων να εστιάζεται από ασθενή έως και μέτρια.
Χιονόνερο στα πεδινά αλλά και χιονοπτώσεις επίσης θα σημειωθούν στα ημιορεινά και ορεινά της βόρειας Κρήτης και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Τα φαινόμενα (κυρίως χιονοπτώσεις) τις βραδυνές ώρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου , όμως θα παραμείνουν κάποιες χιονοπτώσεις στην αν.Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια , τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.
Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως και 8 μποφόρ τοπικά.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση με πιθανότητα εμφάνισης ολικού παγετού στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.
 Τη Τετάρτη 09/01/2013 , ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με τσουχτερό κρύο. Πιθανότητα ασθενών φαινομένων χιονόνερου ή χιονιού θα έχουμε στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια και τις Κυκλάδες.
Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στη δυτική Ελλάδα τις μεσημεριανές ώρες.

Επιμέλεια: Γιάννης
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας