Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα που έγινε σε φράγματα της Χιλής έδειξε ότι οι μεγάλες τεχνητές ταμιευτήρες νερού και ειδικά όσοι βρίσκονται σε ξερές περιοχές, αυξάνουν τα επίπεδα βροχόπτωσης και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες πλημμύρες. Η νέα μελέτη ουσιαστικά συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι το νερό που εξατμίζεται από τεχνητές λίμνες αλλάζει τα τοπικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και αυξάνει έως και 4% τις καταιγίδες σε διάστημα ενός έτους από την κατασκευή ενός νέου φράγματος.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, η οποία καθώς παρουσιάζει μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών και επιπέδων βροχόπτωσης, από 0 χιλιοστά το χρόνο σε ορισμένες περιοχές μέχρι 4.500 χιλιοστά σε άλλες θεωρείται ιδανική.

Χιλιανοί και Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν μετρήσεις από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς και διαπίστωσαν ότι οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις καταγράφονταν κοντά σε φυσικές και τεχνητές λίμνες, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε περιοχές με ξηρό κλίμα.

Το πρόβλημα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της δημοσίευσης, είναι ότι η αύξηση των βροχών συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των φραγμάτων με αποτέλεσμα τα αντιπλημμυρικά έργα να αποδεικνύονται αργότερα ανεπαρκή.

«Η κατασκευή ενός μεγάλου ταμιευτήρα αλλάζει δραστικά την κατάσταση και οδηγεί σε πλημμύρες» ανέφερε στο BBC ο Πάμπλο Γκαρσία-Τσέβεσικ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Ενώ επεσήμανε ότι «Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος νερού, τόσο εντονότερο το φαινόμενο»

Πηγή In.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας